”Suomen vihatuin koiramies” tuomittiin eläinsuojelurikoksesta – retuutti Nala-koiraa ja istui tämän päälle

David Lopez ja tämän sudensukuinen Nala-koira nousivat julkisuuteen viime keväänä, kun Lopez ei suostunut pitämään lemmikkiään kiinni ja se kävi toisten koirien kimppuun.

David Lopez ja koirasusi Nala tamperelaisessa metsässä.
David Lopez ja Nala-koira. Arkistokuva toukokuulta 2023. Kuva: Marko Melto / Yle
Mari Jäntti

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut David Lopezin eläinsuojelurikoksesta. Hänet tuomittiin 70 päiväsakkoon, josta kertyy yhteensä 420 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan nyt tuomioon johtanut tilanne oli edennyt seuraavasti: Lopez oli pitänyt sekarotuista Nala-koiraansa vapaana piha-alueella. Irti ollut Nala kävi ohi kulkevan koiran kimppuun. Tilanteen lopettamiseksi Lopez oli vetänyt koiraa jalasta, retuuttanut ja istunut tämän päälle.

Lisäksi Lopez oli avannut Nalan suun siten, että sai tungettua peukalonsa koiran kurkkuun. Lopez oli myös kuljettanut koiraa tämän niskakarvoista useita metrejä.

Tuomion mukaan edellä mainitut asiat ovat tuottaneet Nalalle mitä suurimmalla todennäköisyydellä kipua ja tarpeetonta kärsimystä.

Lopez kiisti oikeudessa retuuttaneensa koiraa. Hän myönsi koiran päälle istumisen ja sormen laittamisen suuhun. Tämän hän teki kertomansa mukaan osoittaakseen johtajuutta Nalalle.

Tuomiossa mainitaan, että nykyisen tutkimustiedon valossa kyseisen kaltaiset toimet eivät lisää koiran luottamusta omistajaansa kohtaan, vaan pikemminkin murentavat sitä.

Lopezin puolustusasianajaja Tatu Pylvänäinen kertoo keskustelleensa tuomiosta Lopezin kanssa. Vielä ei ole varmaa, valittavatko he tuomiosta hovioikeuteen.

Pylvänäinen ei kommentoi sitä, missä Nala-koira tällä hetkellä on.

Eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Nala käynyt toisten koirien kimppuun

Yle on uutisoinut aikaisemmin espanjalaisen David Lopezin irtipitämän Nala-koiran aiheuttamista ongelmista.

Lopez on pitänyt monta vuotta Nalaa vapaana, ensin Helsingissä ja sittemmin Tampereella. Yle uutisoi viime keväänä, kuinka osa tamperelaisista on muuttanut arkeaan, koska Lopez ei suostunut pitämään koiraansa kiinni.

Syynä ihmisten pelkoon ja ärsytykseen on ollut muun muassa se, että Nala on käynyt toisten koirien kimppuun.

Lopez on selittänyt koiransa irti pitämistä muun muassa kulttuurieroilla sekä sillä, että koirien pitää päästä juoksemaan vapaana.

Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita – taajamissa koirat on pidettävä aina kytkettyinä.

Tällä pyritään takaamaan luonnoneläinten pesimisrauha. Kiinnipitoaikana koiraa saa pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella.

Muulloinkaan koiraa ei saa metsästyslain mukaan saa pitää vapaana taajama-alueen ulkopuolella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Kansallispuistoissa koiran tulee olla kytkettynä ympäri vuoden.

Miksi David Lopez rikkoo toistuvasti yhteisiä sääntöjä? Sean Ricks teki dokumentin vaaratilanteita aiheuttaneesta Davidista ja Nala-koirasta ja selvisi, että taustalla on kapinahenki koko systeemiä vastaan. Dokumentti on julkaistu lokakuussa 2023.

Juttua täydennetty 3. huhtikuuta 2024 kello 13:25: Lisätty jutun loppuun tietoa metsästyslaista ja koirien kiinni pitämisestä. Alun perin jutussa luki: ”Lain mukaan koirat on pidettävä taajamissa kytkettyinä. Maaliskuusta elokuulle on voimassa myös koirien kiinnipitoaika, jonka aikana koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä myös taajama-alueen ulkopuolella.”

Tätä kohtaa on täydennetty kiinnipitoajan tarkoilla päivämäärillä ja sillä, että syynä on luonnoneläinten pesimisrauha. Lisäksi on lisätty tieto, missä koiraa saa pitää vapaana ja että taajaman ulkopuolella ei saa pitää koiraa vapaana ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Lisätty myös linkki metsästyslakiin ja tieto siitä, että kansallispuistoissa koiran pitää olla kytkettynä.

Suosittelemme