Kommentti: SM-liigan finaalisarja syttyi liekkeihin Lahdessa – varjoissa vaellellut tähti nosti Tapparan sillasta

Finaalisarja sai vihdoin ansaitsemansa tunnelman ja draaman kaaren, kirjoittaa Yle Urheilun Simo Arkko.

Niklas Kokko luisteli jäälle.
Finaalisarja sai perjantai-iltana ansaitsemansa tunnelman ja draaman kaaren. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Toimittaja Simo Arkko.
Simo Arkkourheilutoimittaja

Yle seuraa SM-liigan finaaleja verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Jääkiekkokierros välittää jokaisen liigafinaalin suorana. Kaikki finaalit kuullaan suorana Yle Areenassa. Jääkiekkokierroksen ennakkostudioista päästään finaaleissa nauttimaan ensi kertaa videomuodossa.

LAHTI. Kiekko putoaa jäähän. Lahtelaisyleisö aloittaa välittömästi yhteishuudon. Fanipääty aloittaa ja muu yleisö jatkaa.

– Lahti huutaa!

– Pelicans!

Tätä yhteishuutoa kuunnellaan 49 sekuntia, kun kotiyleisö räjähtää ensimmäisen kerran korviahuumaavaan huutoon. Aleks Haatasen huima yksilösuoritus vie Pelicansin johtoon.

Vajaan kahden minuutin pelin jälkeen kiekko on jälleen Tapparan maalissa, kun Nathan Schnarr tuulettaa Haatasen esityöstä.

Lahti huutaa! Pelicans!

Pelicansin pelaajat tuulettavat.
Schnarr tuuletti maalia, joka lopulta hylättiin Tapparan haaston jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Halli raikaa vieläkin kovempaa. Tunnelma on sähköinen ja infernaalinen. Sellainen, mitä finaalisarjassa ei ole muutamaan vuoteen koettu.

Edes maalin hylkäys ei hiljennä lahtelaisyleisöä. Se eli avauserästä lähtien mukana kaikissa tilanteissa. Rikkeissä, taklauksissa ja maalipaikoissa.

Tätä oli odotettu. Finaalisarja sai vihdoin ansaitsemansa tunnelman ja draaman kaaren.

Pelicans johti ottelua toiseen erään lähdettäessä 2–0, mutta varjojen mailla finaaleissa ollut Anton Levtchi nosti hattutempullaan Tapparan johtoon.

Ottelun toinen hahmo Haatanen tasoitti ottelun 40 sekuntia ennen kolmannen erän päätössummeria. Lahden jäähalli räjähti jälleen huutoon.

Haatanen koki varmasti kaikki tunteet ottelussa. Hän oli aiemmin erässä istunut Levtchin toisen maalin aikana jäähyaitioissa typerän hyökkäyspään jäähynsä takia.

Jatkoerää ehdittiin pelata vain vajaa minuutti, kun Nicholas Babtiste räväytti kiekon yläkulmaan. Tappara voitti 4–3 ja johtaa sarjaa 3–1. Sarja on katkolla sunnuntaina.

Pelicansin fanit tuulettavat.
Lahtelaisyleisö tuuletti osumia villisti. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Pelicansin katsomossa liput liehuivat.
Pelicansin kannattajakatsomossa liput liehuivat ja laulu raikasi. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Neljännessä finaalissa osat vaihtuivat aiemmista otteluista. Kirvesrinnat puolustivat edelleen vahvasti ja kovaa, mutta hyökkäyspelissä osat vaihtuivat.

Aiemmin Pelicansilla oli vaikeuksia päästä maalin eteen. Nyt Tappara oli isoissa ongelmissa keskelle murtautumisessa. Tamperelaisten leiristä alkoi näkymään jopa turhautumisen merkkejä.

Tappara hyytyi ja oli pitkään hukassa.

Kolmannessa erässä Levtchi nousi esiin käsittämättömällä tavalla ja juuri silloin, kun joukkue sitä eniten tarvitsi. Hän oli aiemmin tahkonnut finaalisarjaa ilman tehopisteitä.

SM-liigan finaalisarjassa näkyi pitkästä aikaa seuraavat kolme asiaa samaan aikaan: tunne, tunnelma ja tasaisuus.

Lahdessa katsojat saivat nauttia näistä jokaisesta.

SM-liigalle tekee todella hyvää, että finaalisarja on vihdoin ja pitkästä aikaa syttynyt ansaitsemaansa liekkiin.